گام دانشگاه به سوی اقتصاد دانش‌بنیان

۳۱ خرداد ۱۳۹۵ | ۱۳:۵۴ کد : ۷۹۴۶ اطلاعیه های کارکنان و هیات علمی
گام دانشگاه به سوی اقتصاد دانش‌بنیان

استفاده از تمام ظرفیت‌ها به‌ویژه ظرفیت انسانی نظام و به طور خاص استفاده از ظرفیت جوانان، نخبگان، استادان و حتی ظرفیت بانوان برای تحقق اهداف و دست یافتن به اقتصاد مقاومتی یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر محســـوب می‌شود. اگر پیام نوروزی رهبر معظم انقلاب مبنی‌بر اهمیت و اولویت اقتصاد را مورد توجه قرار دهیم، می‌توانیم با حل مشکلات اقتصادی به‌طور طبیعی بسیاری از آسیب‌ها و مسائل اجتماعی، اخلاقی و فرهنگی را نیز مرتفع کنیم. رهبر معظم انقلاب در همین‌باره به موضوع گشایش اقتصادی، فردی و جمعی تاکید کردند و از همین جهت نیاز نخست کشور را اقتصاد دانستند و در پیامی به نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز دو اولویت اقتصاد و فرهنگ را از وظایف مهم نمایندگان دانستند که در قانون‌گذاری و نظارت، خانه ملت باید این دو اولویت را منظور نظر قرار دهند. تحقق عینی این شعار در حوزه اقدام و عمل علی‌القاعده صرف‌نظر از رهنمودها و تاکیدهای گذشته، از ما به‌عنوان دست‌اندرکاران نظام برنامه‌های ویژه‌ای را طلب می‌کند.
در مرحله نخست، رعایت اخلاق است که اخلاق جمعی، فردی، حرفه‌ای، عمومی و به‌ویژه اخلاق سیاسی و رعایت وجدان کاری، انضباط اجتماعی، همه را باید مبنای نظر قرار دهیم. ریشه کم‌کاری‌ها و نابسامانی‌های اقتصادی و مفاسد و باندبازی و رفتارهای ناسالم و عدم رعایت اخلاق و التزام به قانون بر‌می‌گردد. در حالی که شکوفایی اقتصادی کشورهای پیشرفته به همین مباحث رعایت اخلاق اجتماعی و وجدان کاری مربوط می‌شود که ما باید با بازنگری نسبت به گذشته آنها را رعایت کنیم.
رهبر معظم انقلاب به اقتصاد مقاومتی مبتنی‌بر اقتصاد دانش‌بنیان تاکید کردند و بر همین اساس ما باید تا پایان برنامه 20 ساله، 50 درصد از تولید ناخالص ملی کشور را از فعالیت‌های دانش‌بنیان تامین کنیم که براساس این افق مسئولیت، رسالت مهمی بر عهده دانشگاهیان است، به‌ویژه دانشگاه آزاد اسلامی که درواقع مصداق عینی اصل 44 قانون اساسی است.
در همان اوایل، امام‌خمینی(ره) فرمودند اصل 44 قانون اساسی یعنی آنکه کاری را که مردم می‌توانند انجام دهند، دولت انجام ندهد و آن کاری را که از مردم ساخته نیست و از دولت برمی‌آید، دولت انجام دهد. دعوای برخی افراد با تفکرات سوسیالیستی و دولتگرا با رهبر معظم انقلاب در دوران ریاست‌جمهوری ایشان، بر سر این بوده که رهبر معظم انقلاب تاکید بر
اصل 44 و استفاده از بخش خصوصی و تعاونی‌های تولیدی داشتند. در آن زمان حتی با راه‌اندازی یک مدرسه و دبستان غیردولتی مخالفت می‌شد با تفکری که بر دولت حاکم بود جنگ هم مزید بر علت شد و ادامه یافت و در نتیجه اقتصاد دولتی، اقتصاد نفتی و رانتی ادامه پیدا کرد تا اینکه وضعیت اقتصادی این‌گونه نابسامان شد. با این حال ما خوشحال هستیم که دانشگاه آزاد اسلامی در این فرآیند با درایت و کمک امام راحل تاسیس شد و اکنون اولویت اول دانشگاه براساس رهنمود مقام معظم رهبری، اقتصاد دانش‌بنیان است.
دانشگاه آزاد اسلامی امروز افتخار دارد که آموزش بیش از نیمی از فارغ‌التحصیلان کشور، مسئولیت حدود 60 درصد از توسعه تحصیلات تکمیلی را برعهده دارد، به‌کارگیری 70 هزار عضو هیات‌علمی نیمه‌وقت و عضو مدعو و اشتغال به تحصیل یک‌میلیون و 700 هزار دانشجو و اجرای طرح سامانه آزمایشگاه همکار با 11 هزار کارگاه و آزمایشگاه را در کارنامه خود ثبت کرده است.
تاسیس و راه‌اندازی قریب به 100 مرکز رشد واحدهای فناور، احداث بیش از 11 میلیون مترمربع فضای آموزشی مسقف و بیش از 20 میلیون مترمربع ساخت‌وساز اعم از ساختمان، فضای مسقف و محوطه از دیگر موفقیت‌های این دانشگاه به شمار می‌رود در عین حال همه این مسائل گویای این است که ما اصل 44 را نصب‌العین خود داشته و داریم.
اگر دقت کنیم با بیش از پنج‌میلیون و 600 هزار فارغ‌التحصیلی که این دانشگاه دارد، تقریبا بیش از نیمی از فارغ‌التحصیلان کشور بعد از انقلاب به دانشگاه آزاد اسلامی مربوط است.
از نظر الگو‌سازی برای آموزش عالی در داخل و خارج این دانشگاه عالی نماد عینی یک دانشگاه مردم‌بنیان و بزرگ‌ترین دانشگاه حضوری دنیا و جهان محسوب می‌شود و این دانشگاه امروز یک دانشگاه مردمی در منطقه و بین برخی کشورها مورد توجه به‌عنوان یک الگو مطرح است.
اقتصاد ترکیبی، الگوی اقتصاد قانون اساسی کشور است و این را در مقطعی یاران امام(ره) در قانون اساسی مطرح کردند در حالی که اقتصاد کمونیستی شرقی و سرمایه‌محور غربی بر دنیا حاکم بود و آنها امروز به باور اقتصاد ترکیبی که در قانون اساسی ایران ذکر شده است، رسیده‌اند. از نظر مبنای عمل و اقداماتی که باید در حوزه اقتصاد می‌داشتیم از آن الگوی مصوب مورد نظر امام(ره) فاصله گرفته‌ایم و الان باید این نقیصه و شرایط را با تکیه بر اقتصاد دانش‌بنیان و رسالت و ماموریتی که برای دانشگاه‌ها قائل هستیم، متحول کنیم و باید دانشگاه‌هایمان ماموریت‌محور باشند.
معاون پارلمانی دانشگاه آزاد اسلامی